Zand koek jes
Zandkoekjes maken is de ideale woensdagmiddagtip. Het deeg is zo gemaakt, daarna kun je aan de slag met
uitsteekvormpjes. Extra leuk om samen te doen.
 gebak
20 stuks
115 kcal
 25 min. bereiden
30 min. wachten
20 min. oventijd


Ingrediënten
1 middelgroot ei
150 g ongezouten roomboter (koud)
100 g witte basterdsuiker
200 g tarwebloem
Keukenspullen
keukenmachine
deegroller
uitsteekvormpje (Ø 6 cm)
bakpapier

 


Bereiden
1. Splits het ei en gebruik alleen de eidooier. Meng vervolgens alle
ingrediënten in de keukenmachine tot het deeg een korrelige
structuur heeft. Kneed de deegkruimels met koele handen tot een
samenhangend deeg. Rol tot een bal en verpak in vershoudfolie en
laat het 30 min. in de koelkast rusten.
2. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif het werkblad met wat
bloem en rol het deeg uit tot een lap van ca. 40 x 40 cm en 3-4
mm dik. Steek met behulp van uitsteekvormpjes of een glas
koekjes uit het deeg. Kneed het resterende deeg tot een bal en rol
opnieuw uit tot al het deeg gebruikt is. Leg de koekjes op enige
afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
3. Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-20 min.
lichtbruin en gaar. Neem ze van de bakplaat en laat afkoelen, bij
voorkeur op een rooster.